Ova stranica koristi kolačiće kako bi vam pružila najbolje moguće iskustvo. Kliknite ovdje kako biste saznali više.

Povijest

"Ko je bio veseljak Pa je pio vino Neka pije Kiseljak Ozdravit će fino..."

- Tin Ujević, 1934. godina

1530.

Najstariji podaci o izvoru Kiseljak nalaze se u zapisima srednjovjekovnih putopisaca i povjesničara koji su na svojim putovanjima kroz Bosnu pisali o „čudesnoj vodi koja se upotrebljava za lijek i šalje u bocama po cijelom svijetu”.

1864.

Kiselu vodu 1864. godine, u pismu velikom veziru Fuad-paši, opisuje i turski pisac i državnik Ahmet Dževdet: Ovdje sam vidio čudnu mješavinu svijeta koji je ovamo došao piti ovu vrlo ljekovitu vodu. Ovamo ljeti dolazi svijet sa svih strana, pa čak i iz Austrije. Ranim jutrom možeš vidjeti Bošnjake u čalmama i dugim fesovima, popove u raznim mantijama, Austrijance u šeširima i druge razne nošnje, kako u ruci drže tas (malu bakrenu čašu, prevučenu kositrom) i piju kiselu vodu, a onda se mirno i dostojanstveno šeću po parku.

1864.

Godine 1864. se pojavljuju prvi pisani dokumenti o punjenju mineralne vode i njenom izvoru.

1886.

Prof. Ernst Ludwig , dvorski savjetnik iz Beča, je 1886. godine izvršio prvu stručnu analizu mineralne vode u Kiseljaku. Po njegovoj analizi: „Ova voda spada u one kiseljake koji u sebi imaju najviše ugljičnog dioksida, Glauberove soli i znatne množine željeza i s obzirom na sastav, specijalitet je među europskim mineralnim vodama”. Na osnovu analize utvrđeno je da se voda može upotrebljavati za liječenje više vrsta bolesti, te da joj je optimalna temperatura 11,8°C.

1888.

Inžinjer Ribarić 1888. godine vrši prve zaštitne radove na izvoru mineralne vode.

Kraj 19. stoljeća.

Vrelo Park

1891.

Tradicija i početak organiziranog punjenja Sarajevskog kiseljaka u boce veže se za 1891. godinu kada je otpreman u različite krajeve, od Dalmacije i Štajerske pa sve do Bombaja u Indiji. 80.000 boca mineralne vode izvezeno je u sve zemlje Europe.

1904.

Lječilište i vrelo Kiseljak.

1912.

Dr. Joseph Knett, tadašnji inspektor mineralnih voda u Karlovim Varima po pozivu vlasti izradio prijedlog za vršenje daljnjih istražnih radova.

1923.

Svečano otvorenje punionice.

1923.

Svečano otvorenje punionice.

Početak 20. stoljeća.

Paviljon punionice.

1930.

Josip Bać je ličnost koja je najduže i najznačajnije obilježila “Sarajevski kiseljak”. Od 1930. godine posvetio je niz godina predanom istraživanju i otkrivanju izvorišta na užem području Kiseljaka.

1938.

Vrelo Park.

1947.

Godine 1947. osniva se „Zemaljsko lječilište Banja Kiseljak” čija djelatnost uključuje: vršenje banjskog liječenja bolesnika, smještaj i ishranu bolesnika, kao i eksploataciju i prodaju mineralne vode.

1949.

1949. godine po prijedlogu i pod rukovodstvom inženjera Josipa Baća izvršeni su istražni i kaptažni radovi na novoj bušotini te je dobiveno novo vrelo izdašnosti 450.000 litara mineralne vode na dan. Četiri godine kasnije je definitivno kaptiran novi izvor, a tom prigodom je izgrađena i razvodna mreža do nove manipulativne zgrade.

1961.

Godine 1961. osniva se poduzeće „Sarajevski kiseljak”, koje najprije posluje kao samostalan pravni subjekt. Dvije godine kasnije nabavljena je i prva automatska linija.

1962.

Djevojka na izvoru Sarajevskog kiseljaka 1962. godine.

1964.

Tvornica 1964. godine.

1965.

Od 1965. godine Sarajevski kiseljak djeluje u sklopu „Banje Kiseljak”, kao samostalna poslovna jedinica.

1969.

Proizvedeno 5.000.000 litara mineralne vode u jednoj godini.

1971.

4. studenog 1971. godine kaptiran je novi izvor kapaciteta 30 litara u sekundi ili 2.592.000 boca dnevno.

1972.

Proizvedeno 10.000.000 litara mineralne vode u jednoj godini.

1987.

Ukupna proizvodnja i realizacija mineralne vode i gaziranih sokova dostigla 20.000.000 litara.

1993.

Sarajevski kiseljak 1993. godine prestaje s proizvodnjom, zbog ratnih djelovanja u Bosni i Hercegovinido. Proizvodnja je ponovno pokrenuta 1994. godine.

2000.

U prosincu 2000. godine, koncern Agrokor putem Jamnice postaje većinski vlasnik i započinje sa ulaganjima u razvoj i modernizaciju pogona.

2001.

Izgrađene su nove proizvodne hale, kupljene su dvije nove linije za punjenje čime je izvršena modernizacija i povećanje proizvodnih kapaciteta na zavidnih 170 milijuna litara godišnje.

2001.

Iste godine je izvršen redizajn PET boca od 0,5 L i 1,5 L, te redizajn etiketa na svim pakiranjima i dostignuta razina predratne proizvodnje od 26.700.000 litara.

2005.

Uvodi se ugostiteljsko pakiranje mineralne vode od 0,25 l u povratnoj staklenoj ambalaži.

2010.

Redizajnirane su etikete Sarajevskog kiseljaka na svim pakiranjima.

2010.

Sarajevski kiseljak u prigodnom zimskom pakiranju.

2013.

Sarajevski kiseljak izlazi na tržište s novim proizvodom na bazi prirodne mineralne vode: aromatiziranom mineralnom vodom Sarajevski kiseljak Sensation u okusu limeta- kiwano.

2014.

Sarajevski kiseljak je na tržište izašao s novom PET bocom i novim dizajnom etikete.