Brand s tradicijom duljom od 125 godina.

Početak organiziranog punjenja Sarajevskog kiseljaka u boce veže se za 1891. godinu. Prirodna mineralna voda Sarajevski kiseljak izvire iz dubine od 150 do 300 metara, obogaćujući se mineralima u svom prirodnom protjecanju kroz staro eruptivno stijenje. Tako prirodna i kristalno čista, s prirodno izbalansiranim odnosom minerala, puni se najsuvremenijim tehnologijama bez vanjskih utjecaja. Po svom sastavu, Sarajevski kiseljak, je natrij-kalcij-magnezij-hidrogenkarbonatna–sulfatna mineralna voda, te kao takva spada u najbolje prirodne mineralne vode u svijetu. Prvi sačuvani podaci o Kiseljaku potječu iz XVI stoljeća, točnije iz 1530. godine kada Kiseljak „Sauer Brunnen“ spominje Slovenac Benedikt Kuripešić u svom opisu putovanja carskog poslanstva u Carigrad napisanom na njemačkom jeziku. Prvu stručnu analizu mineralne vode u Kiseljaku izvršio je 1886. godine prof. E.Ludwig, dvorski savjetnik iz Beča, koji je pozvan od strane bosanske vlade kako bi proučio mineralne vode u Bosni. Po njegovoj analizi „ova voda spada u one kiseljake koji u sebi imaju najviše CO2, Glauberove soli i znatne množine željeza; s obzirom na sastav ovo je specijalitet među europskim mineralnim vodama“.

ZADNJA VIJEST IZ KISELJAKA

Otvori sve vijesti

KISELJAK, DOBITNIK MNOGOBROJNIH NAGRADA...

2020.

Gold Quality Award by Monde Selection 2020.

Mineralna voda Sarajevski kiseljak, na prestižnom internacionalnom takmičenju Monde Selection osvojila je zlatnu medalju (Gold Quality Award) za kvalitetu proizvoda i time postala član odabrane porodice visokokvalitetnih svjetskih proizvoda. Dobivena nagrada koja je stigla za Sarajevski kiseljak, još jedna je potvrda kvalitete i jedinstvenosti naše gazirane prirodne mineralne vode.

Tradicija takmičenja Monde Selection datira još od 1961. godine. Temeljna svrha ovog takmičenja, zbog kojih je i postalo tako značajno i priznato u svijetu, jeste da neovisni stručni žiri ocijeni proizvode prema najvišim kriterijima, a sve s ciljem kako bi potrošač pri odabiru proizvoda koji nosi oznaku kvalitete Monde Selection, bio siguran da bira visokokvalitetan proizvod ocijenjen prema najvišim međunarodnim standardima.

2015.

Crystal Taste Award by ITQI

Sarajevski kiseljak postao je nositelj priznanja „Crystal Taste Award“ koju dodjeljuje Međunarodni Institut za okus i kvalitetu (ITQI) iz Brisela, vodeća svjetska organizacija za nagradu kvalitete.

ITQI već niz godina prepoznaje izvrstan okus i vrhunsku kvalitetu Sarajevskog kiseljaka odavanjem priznanja „Superior Taste Award“ sa tri zvjezdice, te je ova nagrada kruna dosadašnjeg uspjeha.

Pogledaj sve nagrade

kontakti

KORISNIčKA PODRšKA

Kraljice mira 7, 71250 Kiseljak

080-080-002
INFO TELEFON
Otvori sve kontakte
© 2024. Sarajevski kiseljak d.o.o. Sva prava pridržana.