Voćni tart

Tijesto:
180 g brašna
90 g hladnog maslaca
50 g šećera u prahu
1 cijelo jaje
Prstohvat soli
1/2 kašičice vanilin šećera ili par kapi ekstrakta vanilije

Krema:
400ml mlijeka
Kesica Galleta pudinga od vanilije (bez kuhanja)
Šećer po želji
Voće

Priprema tijesta i pečenje korpica:
U većoj posudi pomiješajte brašno, šećer u prahu, so i vanilin šećer.
Hladni maslac narežite na kockice i dodajte u suhe sastojke. Prstima ili blenderom utrljajte maslac u brašno dok ne dobijete mrvičastu smjesu (kao pijesak).
U smjesu dodati jaje. Brzo umijesiti tijesto da se sve poveže. Ne mijesite predugo – samo dok se sve lijepo sjedini.
Umotajte tijesto u prozirnu foliju i ostavite ga u frižideru najmanje 30 minuta (može i duže ako želite unaprijed pripremiti).
Nakon što se tijesto ohladilo, razvaljajte ga na lagano pobrašnjenoj podlozi na debljinu od oko 3 mm. Ili podijelite tijesto na 6 dijelova i utisnite u kalup.
Po želji, stavite papir za pečenje i malo suhog graha, riže ili specijalnih kuglica za "slijepo pečenje".
Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180°C (gornje-donje grijanje). Prvo 10–12 minuta s opterećenjem (papir i grah). Zatim pažljivo uklonite opterećenje i pecite još 5 minuta dok tijesto ne dobije zlatnu boju.
Izvadite iz pećnice, pustite da se ohladi par minuta u kalupima, pa pažljivo izvadite korpice i potpuno ohladite prije punjenja kremom.

Za kremu miksajte mlijeko, prašak i šećer pa napunite korpice.

Poredajte jagode ili voće po želji

Ako ne planirate jesti odmah, prelijte voće gotovim preljevom za torte i kolače kako bi moglo stajati duže.

Poslužite sa Sarajevskim kiseljakom :)

22.04.2025.

Voćni tart

Na vrh
© 2025. Sarajevski kiseljak d.o.o. Sva prava pridržana.