Tacosi sa slanutkom
Jeste li spremni za novi omiljeni recept?
                    Sastojci
Za pečeni slanutak:
- 1 konzerva slanutka
 - 1 kašika neutralnog ulja
 - 1 čajna kašika garam masale, mljevenog korijandera
 - ½ kašikice kumina, paprike, kurkume
 - ½ kašikice soli
 
Za tacose:
- 
6 kukuruznih ili pšeničnih tortilja
 - 
½ šolje ljubičastog kupusa, nasjeckanog
 - 
¼ šolje crvenog luka, narezanog na kockice
 - 
1 avokado, narezan na ploške
 - 
1 limeta, izrezana na kriške
 - 
svježe peršunovo lišće
 - 
tahini dresing
 
Način pripreme
- Zagrijte rernu na 200ºC i obložite lim za pečenje papirom za pečenje.
 - Slanutak isperite i ocijedite. Uklonite vanjsku kožicu.
 - Raširite slanutak na jednu polovinu kuhinjske krpe. Prekrijte slanutak drugom polovinom. Nježno, ali čvrsto trljajte slanutak kako biste ga lakše osušili. Uklonite što više slobodnih ljuski (nije obavezno).
 - Stavite slanutak u zdjelu. Dodajte ulje, začine i sol. Dobro promiješajte da se sjedini.
 - Rasporedite slanutak u ravnomjernom sloju na pripremljeni lim za pečenje. Stavite lim za pečenje u rernu i pecite slanutak dok ne postane hrskav, oko 27 do 30 minuta.
 - Izvadite pleh iz pećnice i stavite ga na rešetku. Slanutak potpuno ohladite prije nego što ga pohranite u hermetički zatvorenoj posudi na pultu do dva dana.
 - Nakon što je slanutak pečen, kukuruzne tortilje zajedno zamotajte u veliki komad folije i stavite u još toplu pećnicu na 10 do 15 minuta.
 - Tahini dresing ćete pripremiti tako što ćete pomiješati tahin, malo limunovog soka, maslinovog ulja i soli po okusu.
 - Zagrijane tortilje izvadite iz pećnice. Položite ih ravno i na vrh svakog stavite pečeni slanutak, nasjeckani ljubičasti kupus, crveni luk, narezani avokado, malo soka od limete, svježe lišće peršuna i tahini dresing.
 
06.09.2023.
        
                                    
                                    
