Povrtni tart sa graškom i sirom

Uživajte u ukusnom receptu uz čašu Sarajevskog Kiseljaka!

Sastojci

TIJESTO

  • 250g gotovog lisnatog tijesta

  • 225 g smrznutog graška

  • vezica svježeg peršuna

  • 80 g svježeg sira

  • 50 g feta sir

  • 1 kašika maslinovog ulja

  • 1 poriluk, sitno narezan

  • 4 velika jaja

  • 3 kašike mlijeka

Način pripreme

  1. Lagano namastite rebrasti kalup za torte od 23 cm.

  2. Razvaljajte gotovo lisnato tijesto na pobrašnjenoj površini i njime obložite lim, tako da tijesto malo visi preko rubova. Podlogu izbockajte viljuškom; ohladite najmanje 20 minuta.

  3. Dodajte grašak u tavu s prokuhalom vodom, zakuhajte, zatim ga ocijedite i stavite u hladnu vodu. Odvojite par kašika graška. Preostali dio stavite u multipraktik s većim dijelom peršuna, 80 g sira i začinima. Pulsirajte do grube konzistencije poput pesta. Ostatak sira izmrvite.

  4. Stavite lim za pečenje u rernu i zagrijte na 200°C.

  5. Kalup za tijesto obložite folijom i grahom za pečenje. Pecite 20 minuta, zatim uklonite foliju i grah od pečenja; vratite u rernu na 8-10 minuta dok ne postane blijedo zlatna i hrskava. Dok je još toplo, odrežite višak tijesta. Rernu smanjite na 180°C..

  6. U međuvremenu zagrijte ulje u tavi, dodajte poriluk; kuhajte poklopljeno na laganoj vatri 5 minuta dok ne počne omekšavati. Uklonite poklopac i kuhajte još 8-10 minuta dok potpuno ne omekša.

  7. U većoj posudi umutite jaja i mlijeko sa začinima. Rasporedite poriluk po dnu kalupa. Dodajte komadiće pesta od graška; ulijte smjesu od jaja. Pospite preko zrna graška.

  8. Pecite 25-30 minuta dok se ne stegne.

  9. Ostavite tart da se ohladi 10 minuta prije nego ga izvadite iz kalupa i narežete. Poslužite uz dodatni feta sir i čašu Sarajevskog kiseljaka.

    Prijatno!

22.04.2024.

Povrtni tart sa graškom i sirom

Na vrh
© 2024. Sarajevski kiseljak d.o.o. Sva prava pridržana.